[O1] szarpnięcie przy gaszeniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majk-i
    Ambiente
    • 2008
    • 101

Sigma_74, możesz podać gdzie to jest na Mapie ?
  • szuwar
    Drive
    • 2007
    • 47

Witam

Od niedawna stałem się szczęśliwym (przynajmniej narazie ) posiadaczem octavi z 2000
    z przebiegiem 160 kkm wszystko jak narazie jest wporzadku tylko przy gaszeniu silnika silnik zachowuje się tak jakby chiał jeszcze cos dokręcic z delikatnym szarpnięciem.
    Nie jest to bardzo uciązliwe ale chiałbym widzieć od znawców tematu czy cos trzeba robić z tym problemem?

Ps mam jescze jedno pytanie czy da się gdzies załatwić element łączączy w centralnym zamku klapy bagaznika siłownik z samym mechanizmem ?

pozdrawiam szuwar
    1.9 TDI 110 KM SLX 2000 AHF

Komentarz

• henio
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 631

Nosiłem się z zamiarem napisania takiego postu bo i u mnie coś szarpnie.U mnie wygląda to tak: po przekręcenia kluczyka gaśnie ,i słychać tak jakby były tryby lużne w skrzyni na samym końcu zgaśnięcia.Tylko to słychać nie ze skrzyni,silnika, tylko gdzieś jakby obok .Podejrzewałem że może któraś poduszka , sprawdziłem pod skrzynią i ok.Inne trudno sprawdzić bo motor troche waży.Jeszcze jedno jak kolega gasił to jak stałem koło lewego koła to usłyszałem coś podobnego tak jakby gdzieś za zaciskiem ,tarczą.Kurcze trudno wytłumaczyć a jeszcze trudniej zdiagnozować ale może miał ktoś coś podobnego.

Komentarz

• Arek
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 3143

he w swoim ASV mam to samo,może tak ma być :diabelski_usmiech myslalem ze to poduszki tak jak henio, ale mechanik stwierdził ze są w 100%sprawne
        -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• DGW
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 2330

a sprawdzaliście czy przy gaszeniu zamyka się przepustnica :?:
          NFPNorth-West
          2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
          WARSZTAT www.dsize.pl
          ->
          CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
          spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• henio
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 631

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
            a sprawdzaliście czy przy gaszeniu zamyka się przepustnica
            Hmm....hmmm :szeroki_usmiech no nie sprawdzałem ,mam takie pytanko jeżeli przepustnica by się zamkneła to czy po wyłączeniu silnika byłoby słychać takie jakby klapnięcie?Bo właśnie kiedyś miałem takie coś że po zgaszeniu silnika było słychać takie jakby klap :szeroki_usmiech , a już od dawna tego nie ma ,może to i faktycznie coś ma wspólnego z tym szarpnięciem.Kolego dobrygrzeswawa przepustnica jest jakoś sterowana pewnie, wiesz może przez co?

Komentarz

• maciek1
              Ambiente
              • 2006
              • 155

mialem takie lekkie szarpniecie silnika przy gaszeniu jak byl przerwany (przegryziony) przedow podcisnieniowy - ten wychodzacy od zaworu N75. Jak zmienilem przewod to ustalo.
              Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF

Komentarz

• DGW
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 2330

Zamieszczone przez henio
                mam takie pytanko jeżeli przepustnica by się zamkneła to czy po wyłączeniu silnika byłoby słychać takie jakby klapnięcie?
                dokładnie tak. Klapnięcie powinno być słychać już po "stanięciu" silnika a odgłos taki wydaje właśnie przepustnica gdy "odtyka" dolot
                Zamieszczone przez henio
                Kolego dobrygrzeswawa przepustnica jest jakoś sterowana pewnie, wiesz może przez co?
                sterowana jest komputerem za pośrednictwem elektro-zaworu znajdującego na kolektorze ssącym oraz siłownika wykonawczego. Elektro-zawór wykorzystuje podciśnienie które doprowadzone jest do niego od instalacji podciśnienia (nie wiem jak jest w AGR)

U mnie niestety ów elektro-zaworek spadł sobie na rurke od EGR-a i się zesmarzył. Do tego zaczął puszczać podciśnienie i silnik głupiał. Nie możność kupienia zaworka w normalnej cenie skłoniła mnie do wywalenia go całkiem i zaślepienia przewodu podciśnienia. Wszystko jest ok tylko szarpanie przy gaszeniu pozostało choć można się do tego przyzwyczaić
                W waszych przypadkach sprawdziłbym w pierwszej kolejności przewody podciśnienia
                NFPNorth-West
                2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                WARSZTAT www.dsize.pl
                ->
                CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

u mnie takie szarpniecie przy gaszeniu powstalo po zaslepieniu EGR'a. Z roznych relacji tu na forum wiem ze tam sie okropny syf zbiera, wiec moze w autach z wiekszym przebiegiem Wam sie naturalnie zaslepil ?

Komentarz

• szuwar
                    Drive
                    • 2007
                    • 47

oglądałem własnie ten przewód podciśnieniowy - ten wychodzacy od zaworu N75. jest tak jakby był skrócony i jakis poszarpany w miejscu łaczenia z zaworem mój magik od disli stwierdził:
                    uszczelnienie przewodu (wymiana)
                    początek padu elektrozaworu
                    coś z przepustnicą
                    podłączy do kompa i powie po świętach co i jak

pozdrawiam szuwar
                    1.9 TDI 110 KM SLX 2000 AHF

Komentarz

• maciek1
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 155

szuwar
                      Przesledz reka te przewody od N75 od miejsca lacznia z zaworem az do miejsca gdzie wchodza do innych urzadzen. Ja mialem taki problem jak ty (i jeszcze mi auto zmulalo czasami wyraznie). Pewnego dnia sie wkurzylem i zaczalem sprawdzac przowody - okazalo sie ze na samym dole, tam gdzie przedwod wchodzi to turbiny (czy do tego mieszka- nie wiem ja to sie fachowo nazywa) byl przerwany.
                      Moze u Ciebie sie gdzies po drodze przetarl.
                      ( ja zrobilem ten blad ze najpierw kupilem zawor za 450 zl a pozniej zaczalem sprawdzac przewody :lol: )
                      Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF

Komentarz

• greszczyn
                        Elegance
                        • 2005
                        • 893
                        • Nissan

Przyczyną może być uszkodzenie mechanizmu klapy gaszącej . Miałem taki motyw u siebie (OII) . Uszkodzenie typowo mechaniczne , bo silniczek od klapy działał ,wszystko banglało jak należy ( żadnych błędów) , ale klapa ( przepustnica ) była cały czas otwarta .Przy gaszeniu silnika telepotało niemiłosiernie .

Komentarz

• henio
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 631

Posprawdzałem dziś wszystko od podciśnienia , powymieniałem wszystkie przewody ( te wzmacniane oplotem) i oto wnioski.Zawór który zamyka przepustnice działa ,sprawdziłem na oddzielnym zasilaczu 12v. Sam mechanizm też działa bo jak odpiołem przewód od tego zaworka i wsysałem powietrze to było widać jak mechanizm zaczyna zamykać przepustnice.Dalej, przewód łączy się w trójniku, gdzie jeden przewód idzie do wyprowadzenia gumowego przewodu i jest tam wypust na ten właśnie przewód, a drugi idzie go zaworu N 18 .I jest dwa wyjścia które by nie zamykały przepustnicy( w moim przypadku) , jedno to to że komputer nie załącza zaworu( co w sumie można sprawdzić poprzez podpięcie miernika do zacisków zaworu , i jeżeli zgasimy auto to powinno na chwile pokazać się 12 V), drugie to to że mam niewielki luz w przewodzie który idzie z pompy podciśnienia, to powiedziałbym że chyba będzie to.Pompa już zamówiona także po świętach będę wiedział czy moje przypuszczenia były trafne.Czyli koledzy jak pisali wcześniej o podciśnieniu , o przewodach od N75 mieli w zupełności racje , bo na to wychodzi że każda nieszczelnośc pomiędzy pompą a omawianą przepustnicą obniża ciśnienie, i zawór chociarz się otworzy to i tak nie zamknie przepustnicy bo jest za małe podciśnienie.Tak krótko w kilku zdaniach :szeroki_usmiech omówiłem swój problem, który zobaczymy po świętach okaże się trafiony,znaczy czy będzie słuszna diagnoza :roll:

[ Dodano: Sro 11 Kwi, 07 20:32 ]
                          No i zgodnie z obietnicą odpisuje.Dziś przyszła pompa razem z węzem no i po zamontowaniu jej nic szczególnego nie zauważyłem oprócz najważniejszego.Po zgaszeniu( gaśnie jak dawniej tak mięciutko bez telepanki :szeroki_usmiech ) słychać za ok 2 sek klap :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech to o co mi chodziło .Próbowałem kilka razy i wszystko ok, także jednak moja diagnoza okazała się słuszna.Niewielka nieszczelnośc i już telepanko, dziwne bo w układzie hamulcowym nic nie poczułem wszystko to samo.Myślę że gdy mechanizm chciał zgasić przepustnice , to ciśnienie uciekało przez tą nieszczelnośc przy pompie i tak właśnie wychodziło.

Komentarz

• blumchen
                            Classic
                            • 2008
                            • 35

chciałem tylko dodać co powoduje u mnie takie szarpnięcie, mianowicie bylem u chlopaków z diagtronica i dopatrzyli się źle zainstalowanej instalacji alarmowej.
                            Alarm odcina za wcześnia prąd w silnikowi i przez to brakuje mu na zamknięcie przepustnicy.
                            Johny II i sirio turbo 800

Komentarz

• ArekBinek
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 447

a mam pytanko czy do diesla pasała by pompa podciśnienia z benzyny 1.8T

Komentarz

Pracuję...